Wakacje to doskonały czas, aby w przyjemny sposób uczyć się ważnych rzeczy. Tego lata w Młodzieżowym Ośrodku Wychowawczym w Wierzbicy miała miejsce wyjątkowa inicjatywa, której celem było podniesienie świadomości na temat marnotrawstwa żywności oraz nauka kreatywnego wykorzystania składników.
Dziewczęta z Ośrodka wiele razy uczestniczyły w zajęciach kulinarnych, podczas których zdobyły cenne umiejętności oraz wiedzę na temat odpowiedzialnego gospodarowania jedzeniem. W ramach zajęć nauczyły się, jak z niewielu produktów, które często pozostawały, przygotować różne smaczne dania. Efektem ich pracy był pyszny kompot, sernik, naleśniki, leczo, placki z cukinii, zapiekanki, spaghetti czy też pizza. Warsztaty nie tylko dostarczyły radości z gotowania i próbowania efektów własnej pracy, ale umożliwiły dziewczętom zrozumienie, jak ważne jest szanowanie żywności oraz jej właściwe wykorzystanie.